All round precision

Metaalbewerking

Metaalbewerking is een algemene benaming die wordt gebruikt voor het bewerken van metalen. Sinds de mens metaal ontdekt heeft in ertsen, zijn er heel wat verschillende periodes gewees. Die periode hebben zich gekenmerkt door een ander soort metaal of metaalbewerking.

Vandaag wordt in de metaalbewerking gebruik gemaakt van heel wat verschillende metalen. Zo wordt staal (ijzer met een klein percentage koolstof) gebruikt, aluminium … Metaalbewerking heeft als doel het maken van individuele onderdelen, assemblages of volledige constructies. Metaalbewerking is dus een zeer brede term  die onder de metaaltechniek valt.

Ook bij sieraden en horloges wordt gebruik gemaakt van metalen. Dit hoort echter niet tot het vakgebied van Gearcraft. Wij focussen ons op de machinebouw. Maar zoals je ziet is de sector van metaalbewerking zeer uitgebreid.

Metaalbewerking: vroeger vs nu 

In het begin van de metaalbewerking werd vooral gewerkt met brons. Koper en tin werden samengesmolten en in de gewenste vorm gegoten. Brons is echter niet smeedbaar. Waardoor de mogelijkheden van Brons beperkt waren. In Europa werd dan omstreeks 800 voor Chr. Omgeschakeld naar ijzer. Dit is wel smeedbaar en kan ook nog in vormen gegoten worden. Win-winsituatie dus.

Door de komst van ijzer nam het aantal bewerkingsprocessen in de metaalbewerking toe

Vandaag worden vooral machines gebruikt voor het bewerken van metaal.
De moderne metaalbewerkingsprocessen zijn zeer divers en worden in twee groepen verdeeld:

  • De verspanende metaalbewerking:
    Dit omvat verschillende metaalbewerkingsprocessen waarbij het basismateriaal in de juiste vorm wordt gebracht. Dit doet men door middel van versapning. Bij dit soort metaalbewerking worden kleine spaantjes van het materiaal verwijderd. Dit doet men tot de gewenste vorm en afmeting bekomen is. Enkele voorbeelden zijn: boren, slijpen, draaien, frezen, schaven en zagen.
  • De niet-verspanende metaalbewerking:
    Hier zijn uiteenlopende metaalbewerkingsprocessen aanwezig. Hier gaat het om plaatbewerkingstechnieken zoals walsen, zetten en snijden. Maar ook smeden en gieten behoren tot dit soort metaalbewerking. Lassen en solderen vallen ook hieronder.

 

Onze metaalbewerkingsmachines voeren volgende opdrachten uit in elke gewenste maat en vorm:

  • Slijpen & Vonken
  • Draaien
  • Frezen
  • Vertanden